Zdravá strava ve školních jídelnách

, aktualizováno:

V roce 2016 spustila rožnovská radnice projekt posílení zdravé stravy ve školních jídelnách.

„Cílem je nabídnout našim dětem moderní, zdravou, ale i chutnou stravu. V loňském roce jsme se zaměřili na bezmasé receptya děti ve všech městem zřízených základních a mateřských školách měly k obědu jednotné menu. Dýňovou polévku s popcornem doplnil bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky a tofu zapečené se sýrem. Jako moučník pak bylo pro děti připraveno fazolové brownies. Ze všech receptů, které nám jednotlivé školní jídelny poslaly, jsme udělali i kuchařku, která se prodávala i do dalších krajů v republice a díky velkému zájmu jsme museli udělat i dotisk této knihy receptů," uvedl místostarosta Rožnova Jan Kučera, který počítá s pokračováním úspěšného projektu.

„V minulém týdnu jsme se opět setkali se všemi vedoucími školních jídelen a dohodli se na dalším kole osvěty ve zdravém stravování. Letos chceme zdůraznit význam regionálních a sezonních potravin, což je trend, protože to co roste tady a teď má samozřejmě vyšší nutriční hodnoty," uvedl Jan Kučera.

„Jsme dohodnuti, že v termínu do 2. března nám opět školní jídelny pošlou recepty na jídla z regionálních a sezónních potravin, my z nich opět uděláme kuchařku a 15. března se potkáme podruhé a dohodneme se, který recept budeme společně ve všech školních jídelnách vařit. Jednotné menu budou mít děti k dispozici v druhé polovině května a samozřejmě počítáme s tím, že u škol, které nabízí dvě jídla, se budou vařit dva recepty tak, aby strávníci měli na výběr. Novinkou by letos měla být i přednáška pro kuchařky, vedoucí školních jídelen, ale taky veřejnost. Rodiče se tak mohou dozvědět více k moderním trendům zdravé strav pro děti," dodal Kučera.


Autor: